- Home
- Renk Körlüğü Nedir
- Renk körü sürücü belgesi alabilir mi?
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelikte, sürücü adaylarının ve sürücülerin sahip olmaları gereken sağlık şartlarıyla bazı hastalıkların muayenesine ilişkin esasları düzenleniyor. Buna göre, sürücü adaylarının genel sağlık muayeneleri pratisyen ya da uzman hekimler tarafından yapılacak ve rapor düzenlenecek. Usulüne uygun olmadığı tespit edilen raporlar geçersiz sayılacak ve o muayeneyi yapan hekim bir daha sağlık raporu veremeyecek, hakkında suç duyurusunda bulunulacak. Aile hekimliği uygulamasına geçilmiş illerde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından da rapor verilebilecek. İki gözü olanlarda bir gözün görmesi 10’da 2’den aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme derecesi toplamı 20’de 10 olanlar (A1), (A2), (B), (F) ve (H) sınıfı, bir gözün görmesi 10’da 6’dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme derecesi toplamı 20’de 14 olanlar (C), (D), (E) ve (G) sınıfı ehliyet sahibi olabilecek. Bu şartlara sahip olmayanlar, görme sorununu gözlük ya da lensle gidermesi halinde, araç kullanırken bunları kullanması şartıyla ehliyet alabilecek.
Yeni düzenleme ile kişide renk körlüğü veya renk görme eksikliği bulunması sürücü belgesi almasına asla engel teşkil etmemektedir!. Bu durumda renk körü sürücü belgesi alabilir mi? sorusu netlik kazanmıştır.
Yönetmelikte;
Gece körlüğü olanlar gün doğumundan bir saat önce, gün batımından bir saat sonra araç kullanabilirler.
Renk körlüğü olanlar, herhangi bir koşul aranmadan sürücü olabilir.
Renk Körlüğü ve kromojen kontakt lensler; Ehliyet veya Gemi Adamı belgesi, Askeri liseler ve Polis Okulları istenen sağlık raporları konusunda fayda sağlayabilir.
- Renk Körlüğü Nedir
- Dischroma Renk Körlüğü Lensi
- Renk Körlüğü Lensi Fiyatları
- Çocuklarda Renk Körlüğü
- Renk Körleri Askerlik Yapabilir mi?
- Renk körlüğü çeşitleri nelerdir?
- Renk Körlüğü Lensi Ne İşe Yarar?
- Renk Körlüğü ve Gemi Adamları
- Renk Körlüğü’nün Tedavisi Var mı?
- Renk körü olmak ne anlama geliyor?
- Renk körü sürücü belgesi alabilir mi?