- Home
- Renk Körlüğü Nedir
- Renk Körlüğünün Tedavisi Var mı?
Renk körlüğü günümüzde tedavisi olmayan genetik bir göz hastalığı olduğu için dünya’da herhangi bir renk körlüğü tedavi merkezi bulunmamaktadır. Ancak kullanacak kontakt lens veya gözlük renk körü hastasının yaşam standartlarını geri verebilmektedir. Renk körlüğü tedavisinde kullanılan lens veya gözlük bir tedavi seçeneği değildir. Renk görme eksikliği bulunan kişi renk görme filtrelerini kullandığı sürece renk algısını düzenlemekte olduğundan renk körlüğü tedavisi’nden bahsetmek yersiz olur. Tedavi olabilmesi için renk körlüğü sorununun tamamen ortadan kaldırılmış olması gereklidir. Takıldığı sürece renk ayrımı kabiliyetini geliştiren tüm filtreler, ortopedik rahatsızlığı olan bir insanın yürürken koltuk değneğinden destek alması gibi bir durumla izah edilebilir. Aynı şekilde miyop kusurunuz için kullandığınız bir optik gözlüğün görmenize yardımcı olduğu gibi..
Her ne kadar kontakt lens tedavi seçeneği olmasada kesinlikle işe yaramaktadır. Fakat renk körlüğü tedavisi için şu ana kadar bir tıbbi çözüm maalesef bulunamamıştır.
Kromojen lens doğru dalga boyunu göze ileterek düzenleyebilmekte, ancak renk algılama ve renk tanımlama sorunu tamamen ortadan kaldırılmadığı için tedavi yerine geçmez.
Renk körlüğünü iki ana kategoriye ayırabiliriz. Tam renk körleri ve kısmi renk körleri.. Ischihara testinde 1 yada 2 rakam algılanamadığı zaman otomatikman başarısız olarak mesleklerine kabul edilmezler. Renk duyusu ölçme muayeneleri anamalaskop, ischiara testi, renkli yün yumaklar veya renkli fener testleri ile yapılır. Bu testlerde renkleri ayırt edemeyenler mutlak renk körü kabul edilir. Ancak kısmi renk körü kişinin ischiara testinde 2 yada 3 rakamı hatalı algılaması normal olarak kabul edilebilir mi?
(Chromagen) Renk körlüğü lensi ile renkleri tanımlamak ve renk körlüğü testinde (Ischihara) % 100 başarılı olabilirler. Kişinin kromajen (Chromagen) lens kullanımı ile görebildiği ve bu zaafiyetin ortadan kalktığı kesindir. Renk körü kişi trafikte araba kullanırken trafik ışıklarını kromajen (Chromagen) lens ile net bir şekilde tanımlayabilir.
Kromojen lensler sayesindede Ischihara testinde yüzde yüz başarı elde edebiliyor. O zaman soru şu: Renk körlüğünü taktığı kromojen lens (Chromagen) ile giderebiliyor ise neden insanlar bu kadar zor durumda bırakılıyor?
Renk körlüğü tedavisi yok! Fakat deneyim önemli
Renk körlüğü genellikle sürücü belgesi ehliyet almaya gittiklerinde doktor kontrolünde ortaya çıkar. Kamuda veya özel sektörde işe girebilmek için sağlık raporu istendiğinde yapılan renk körlüğü testi kişiye ileride yapacağı mesleğe devam etmesine engel olabiliyor. Çoğu insan bu sorundan dolayı başka hiçbir sorunları olmamasına rağmen sorun yaşamakta ve zor bir durumda kalabilmektedir. Gemi mühendisi olmak için fakülteyi bitiren genç bir insanın renk körlüğü nedeniyle işini yapamayacak olması üzücüdür. İşte bu noktadan sonra insanlar renk körlüğü tedavisi konusunda çözüm bulabilmek için araştırma yapmaya başlarlar.
Renk körü oldukları söylenen kişilerde zaten normalde renk körü değiller! Renk körlüğü testinde başarısız olan kişilerin çoğunda sadece renk görme eksikliği bulunmaktadır. Göz doktoru ve tedavi merkezlerinde muayenede renk körlüğü testi’nde başarısız olduktan sonra teşhis’ten emin olunmak için anamaloskop testine gönderilirler. Renk görme eksikliğinizin çeşidi anamalaskop testi ile net olarak ortaya konabilir. Aslında uluslar arası renk görme testi olan Ishihara test plakalarının her biri farklı mesajlar ileten bir teşhis yöntemidir. Renk görme eksikliği teshiş edilebilir fakat tedavi edilemez.
Renk körlüğü tedavisi yerine rehabilitasyon!
Renk görme eksikliğini bir hastalık yada bir özür olarak görmeyerek işe başlayabiliriz. Eğer renk görme eksikliği iş yapmaya engel sakatlık ve yetersizlik gibi bir durumsa bu yetersizliği gidermek için gözlük veya kontakt lens kullanımı ile renk görmede iyileştirme yapmak mümkün! Renk görme eksikliği için kontakt lens kullanan bir insan değişen yeni renk algısı ile renkleri öğrenerek tekrar tanımlayabiliyor. Ancak bunu anlayabilmek için renk körlüğü ve renk görme eksikliği arasındaki temel farkı bilmeniz gerekiyor. Kontakt lens, renk görme eksikliğini giderir fakat renk körlüğü konusunda bir işe yaramaz. Renk körlüğü tedavisi konusundan bahsetmek yerine renk körlüğü ve renk görme eksikliği gibi iki farklı konuyu birbirinden ayıracak kadar bilgiye sahipseniz yapacağınız değerlendirme doğru olur.
Bir ayağı sakat olan bir insanın yürümesinde yardım aldığı bir baston veya koltuk değneği topallamayı önleyerek kişinin daha hızlı yürümesini sağlayabiliyorsa renk görme eksikliğinin telafisinde kullanılan gözlük ve kontakt lens aynı görevi üstleniyor.
Renk düzenlemesi için kontakt lens kullanan bir insan renk algısı en baştan değişim göstererek daha önce görmediği renkleri farketmeye başlar fakat renkleri isimlerini bilmediği için tanımlayamaz. Tanımlayabilmesi için renk ayrıcı filtre gözdeyken daha önceden karıştırdığı renkleri tekrar ona gösterip tanımlamak gerekir.
- Renk Körlüğü Nedir
- Dischroma Renk Körlüğü Lensi
- Renk Körlüğü Lensi Fiyatları
- Çocuklarda Renk Körlüğü
- Renk Körleri Askerlik Yapabilir mi?
- Renk körlüğü çeşitleri nelerdir?
- Renk Körlüğü Lensi Ne İşe Yarar?
- Renk Körlüğü ve Gemi Adamları
- Renk Körlüğü’nün Tedavisi Var mı?
- Renk körü olmak ne anlama geliyor?
- Renk körü sürücü belgesi alabilir mi?