- Home
- Renk Körlüğü Nedir
- Dischroma Renk Körlüğü Lensi
Menekşe, mor, turuncu, sarı, yeşil, sarı, kırmızı, açık mavi ve koyu mavi boya filtreleri arasından yapılan ideal kontakt lens tipi seçilir. İdeal kromojen kontakt lensin renk körlüğü hastasına kullandırılması ile ışık dalga boyları birden fazla koniyi uyarır, aynı dalga boyu tarafından uyarılan 2 farklı tip koni hücresinin gönderdiği veriler beyin tarafından doğru olarak değerlendirilir, bu sayede renk körlüğü kontakt lensi renkleri ayırt etmemizi sağlar.
Dischroma Kontakt Lens’te Flitre Seçimi
Renk körlüğünün teşhis ve tedavisinde kullanılan dischroma lensler renk körlüğü ve renk algılamadaki eksikliğe göre kırmızı dischroma lens, yeşil chromagen lens, sarı kromajen lens olarak farklı renklerde ve farklı haploskopik filtreler içerebilmektedir. Ayrıca renk körlüğünün kırma kusurları ile birlikte seyretmesi halinde astigmatlı kromojen lensler ve miyop yada hipermetrop dischroma lensleride bulunmaktadır.
Chromagen lensler yüksek oranda su içeren ve günlük yada uzun süreli kullanıma elverişli bir yumuşak kontakt lenstir. Dischroma lens kalınlığı uzun süreli kullanım için maximum oksijen geçirgenliği ve stabil optik özelllikler verecek biçimde dengelenmiştir. Chromagen kontakt lensin malzemesi bir vinil prolidon terpolimer olup, hidrofilik monomerlerdendir. Renk körlüğü hastasının, renk eksikliğini değerlendirmek için, Dischroma kontakt lenslerde Dischroma boya ve filtre çapı 5mm, 6mm, 7mm seçilebilir. Farklı renk yoğunluğu seçimi ile renk körü hastasının renk algısı geliştirilir.
Dischroma lenste montaj nasıl olmalı?
Renk körlüğü hastasının Ortalama Kornea çapı (mm) 11.50 mm ile 12.00 arasında ise verilecek chromagen kontaktlensinin Dia (çap)14.50 olmalıdır. İdeal çap seçimi ile birlikte renk körlüğü hastası merkezlenmede sorun yaşamayacaktır. Ortalama Radyus (K) 7.80 – 7.90 arasında ise BC temel eğri seçimi 8.60 olarak yapılabilir. Hastanın kullanacağı chromagen kontakt lens parametreleri itina ile belirlenmelidir. Özellikle chromagen lenslerde korneal uyum tam olmalıdır. Ayrıca korneal yapı ile uygun iris ve pupila boyama ve filtre alanı 4mm, 5mm, 6mm, yada 7 mm olarak itina ile hesap edilmelidir.
İdeal Dischroma Lensin Gözdeki Hareketleri: Dischroma kontakt lenste en iyi uyum şu endikasyonlardan anlaşılır. Kornea orta konumda iyi merkezleme, Kapak hareketlerinde 0.5 – 1.00 mm’lik lens hareketi, kontakt lens yukarıya doğru kaydığında hızla merkeze doğru dönüş görülür.
Dischroma kontakt lensin göze sıkı uyumunun endikasyonları: Limbal bölgede, chromagen lensin altında kabarcıklar Yukarı ve yana bakışlarda kromojen lensin hareketsizliği, chromagen kontakt lens’ te Gözün açıp kapanmasından hemen sonra düzelebilen değişken görüş. chromagen lens te Filtre ve boya alanının küçük yada merkezde boyanmamasından dolayı, eksik görme ve çift görme yaşanabilir. Temel eğri ve çapın ideal olmaması durumunda bulanık görme yaşanabilir. Ayrıca Dischroma kontakt lens temel eğri ve dia uyumsuzluğunda ise net görememe, batma ve kuruluk hissi yapabilir. Dischroma kontakt lenste yaşanan bulanıklık hissi lensin gözünüzde çok fazla hareket etmesinden kaynaklanan çap ve temel eğri uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır.
Bir renk körlüğü kontakt lens uygulamasında amaç lens’te en ideal incelik, lens’te dayanıklılık, chromagen lens’te mükemmel optik özellikler, kromojen lens’te mükemmel oksijen geçirgenliğidir. Göz hekimi tarafından lensin seçimi, gözdeki performasının gözlemlenmesinden sonra yapılmalıdır. Son karar verilmeden önce lenslerin göz üzerinde en az 15 yada 20 dakikalık bir süre tutulması gerekir.
Renk Körlüğü Hastanın Aydınlatılması : Renk körlüğü hastanın veya sorumlu yardımcısının chromagen lens takılması lens çıkartılması ve kontakt lens bakımı konusunda kesinlikle doktor tarafından yeterli bir şekilde aydınlatılması gerekir. Hastaya kontakt lense bağlı herhangi bir komplikasyon ve rahatsızlık durumunda kromojen lens takmayı hemen durdurup durumu doktora rapor etmesi gerektiği, tenbih edilmelidir. Ailenin veya bir arkadaşın yardımını gerektiren uzatılmış kullanım durumunda yardımcı klinik belirtileri fark edebilecek biçimde eğitilmeli ve hangi durumlarda kromajen lensin çıkarılması gerektiğini bildirilmelidir. Böyle bir durumda en kısa sürede göz doktoru ziyaret edilmelidir.
Renk Körlüğü Kontakt Lens Kontrol: İlk denemeden sonra normal kontakt lens izleme kontrolleri, aşağıdaki programa göre yapılmalıdır. Chromagen lens kullanımında ilk kontrol 1 gün sonra, ikinci kontrol 1 hafta sonra, üçüncü kontrol 2 hafta sonra ve bundan sonra her 6 ayda bir mutlaka kontrol olunmalıdır.
Yanlış Bilinenler: Kontakt lens kullanımı son yıllarda teknolojinin ilerlemesine müteakiben gündeme geldi. Renk körlerinin renkleri ayırt edebilmesi için tasarlandı, ve gerçekten renk körlerinin renkleri ayıt edebilmesini sağlıyor! Kontakt lens renk tanımlamada yardımcı olduğu gibi, okuma güçlüğü disleksi içinde terapi özelliği olduğu anlatılmaktadır. Ancak, renk körlüğü kontakt lensleri disleksinin giderilmesinde hiç bir fayda sağlamamaktadır. Ancak renk körlerinin gazete ve dergi yazılarını daha rahat okumalarını sağlamaktadır. Disleksi rahatsızlığınin kromajen kontakt lensler ile anılmasının bilimsel bir tanımı bulunmamaktadır.
Renk körlüğü ve Disleksi: Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından sadece biridir. 1896 yılında ingiliz bir doktor Pringle Morgan Dönemin Tıp Dergisi Medial Journal da bir makale yayınladı. Dr Morgan makalesinde 14 yaşında bir çocuğun her zaman akıllı ve çok zeki olduğunu fakat diğer öğrencilerle kıyaslandığında spor ve diğer aktivitelerde çok başarılı olduğunu ancak, okumada diğer arkadaşlarından geride olduğunu yazdı, ve bu bulguyu disleksi olarak niteledi. Disleksinin görme sistemi ile ilgili olduğunu ifade etti. Harflerin ve kelimelerin karıştırılmaması için yıllarca göz eğitimi yaptırıldı. Daha sonraki yıllarda disleksinin görme ile ilgili bir bozukluk olmadığı dil sistemi ile ilgili bir rahatsızlık olduğu ortaya çıkarıldı. Disleksi okuma güçlüğü rahatsızlığının chromagen kontakt lens ile tolere edildiği bilimsel değildir, tamamen gerçek dışıdır.
Uzman Göz doktorları renk körlüğü hastası olan kişilerin chromagen kontakt lens ile renk algılamalarının geliştiğini, ancak chromagen kontakt lens kullanımının renk körlüğü hastalarında görüş netliğini azalttığını, görme kalitesini düşürdüğünü ifade etmekteler.
Kontakt lens kullanımında yaş sınırı varmı?
Herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak çocuklarda yaş 7 yaşından büyük olmalıdır. Renk körlüğü lensleri okuma bozuklukları, disleksi veya renk görme sorunları içeren bir tedavi şekli değildir. Her iki uygulamadada takıldığı sürece sorunu ortadan kaldırmak ve hastanın yaşam standardına katkıda bulunmak amacı ile tasarlanmış lenslerdir. Klinik deneyler ve çalışmalar lenslerin faydalarını ortaya koymuş durumdadır.
Kromojen ( Dischroma ) renk körlüğü lensleri renk körlüğü yoğunluk derecesine göre farklı boya ve filtreler içererek, renklerin algılanmasına yardımcı olmaktadır. Her iki gözün renk algılamasını retinaya gidecek her dalga boyu için düzenleyerek renklerin daha belirgin ve parlak görünmesini sağlamaktadır.
Dischroma renk körlüğü lensleri bir tedavi şekli içermez. Renklerin mükemmel bir şekilde algılanmasını sağlamaz! Sadece boya ve filtreler yardımı ile renkleri tanımlama ve renk tonlarını ayırma yeteneğini kullanıldığı sürece geliştirir.
Kromojen lens üretim parametreleri:
Malzeme : Polyhema
Su içeriği: % 55
Oksijen Geçirgenliği (DK) :26. at -3.00D
Oksijen İletim (DK / t): 26. at -3.00D
Üretim Yöntemi : Cast Moulding
Temel Eğri: 7.60 mm den 0.10 aralık 9.00 mm
Çap: 13.80 mm den 0.10 aralık 14.50 mm
Kırma Gücü: -30.00D to +30.00 D
Optik Bölge: 5.0mm – 6.0mm – 7.0mm – 8.00mm
Görünürlük Tonlama: Kırmızı,yeşil,mavi,sarı ve tonları
Kullanım Süresi: Yıllık
Renk körlüğü için lens kullanan renk körleri renkleri hatasız olarak ayırt edebilmektedir. Özellikle trafikte bulunan araçların yanan sinyal lambalarını ve fren stop lambalarını gördükleri zaman, renk körlüğü kromajen lensin fonksiyonunun önemini daha iyi anlamaktadırlar.
- Renk Körlüğü Nedir
- Dischroma Renk Körlüğü Lensi
- Renk Körlüğü Lensi Fiyatları
- Çocuklarda Renk Körlüğü
- Renk Körleri Askerlik Yapabilir mi?
- Renk körlüğü çeşitleri nelerdir?
- Renk Körlüğü Lensi Ne İşe Yarar?
- Renk Körlüğü ve Gemi Adamları
- Renk Körlüğü’nün Tedavisi Var mı?
- Renk körü olmak ne anlama geliyor?
- Renk körü sürücü belgesi alabilir mi?