- Home
- Prostetik Lens Tasarımı
- Prosthetic Kontakt Lens Sorunları
İris kusurlu gözlere uygulanan prostetik (Prosthetic) lensler sadece renk uyumu baz alınarak yapılmaktadır. Oysa ki prostetik lenslerdede yumuşak lens uygulama prosedürleri geçerlidir. Lensin uygulanacağı kornea normal şeklini kaybettiğinden takılan prostetik lens gözde doğru olarak konumlandırılması, prostetik lensin merkezlenmesi çok önemlidir. İris kusurlu gözler normaldede kızarıklık problemini çok sıkça yaşamaktadırlar. İris kusurlu göze yanlış montajlanan prostetik lens, sıkıntıların artmasına ve lensin rahat kullanılamamasına neden olmaktadır.
Prostetik lenslerde de çap ve temel eğri uyumunun olması gereklidir. Bozuk satıh üzerinde lensin ideal şekilde konumlandırılması önem arzetmektedir. Prostetik lenslerde temel eğri ve çap hesabı yapılmadan uygulanan lenslerde göz yaşı problemine dayalı batma, yanma gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Kornea üzerinde prostetik kontakt lensin çok fazla hareket etmesi, kayma sorunlarına , çok sıkı olarak hiç hareket etmemesi için lensin konforsuzluğuna ve yoğun kızarıklıklara neden olur. Prostetik Kontakt lens göze ideal olarak konumlandırılmalı ve hareketleri gözlenmelidir.
Prostetik lens göze gevşek olarak montajlanmış ise endikasyonlar;
- Prostetik lens merkezde durmaz alta, üste sağa sola doğru kayar
- Lens’te Alt göz kapağı duyarlılığı fazla olur rahatsızlık yaşanır
- Prostetik lens’te Kenar bükülmesi ve boşta durma hareketi görülür
- Göz açılıp kapanmasından prostetik lens çok fazla hareket eder.
Prostetik Kontakt Lensin Göze Sıkı Olarak Montajlanmış İse Endikasyonlar;
- Limbal bölgede,lensin altında kabarcıklar
- Yukarı ve yana bakışlarda lensin hareketsizliği
Prostetik Kontakt lens kullanan kişilerde kullanım rahatsızlığı kızarıklık ve damarlanmalar oldukça sıkça yaşanan bir durumdur. Prostetik kontakt lensi sorunsuz kullanabilmeniz için korneal uyum şarttır. Ayrıca boyanacak malzemenin su oranı, kalınlığı ve esneme kapasitesi çok önemlidir.
Prostetik Kontakt Lenslerde Yapılan Temizlik ve Bakım Hataları Nelerdir?
Prostetik kontakt lenslerin temizliği ve bakımı için yumuşak kontakt lens solüsyonlarını kullanabilirsiniz. Tüm yumuşak lenslerde olduğu gibi prostetik lenslerde protein, lipit tortul ve Göz yaşından kaynaklanan bazı birikintileri lens yüzeyinde biriktirirler. Bu birikintiler günlük olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
Prostetik lenslerin içerdiği lens hammaddesine bakım solüsyonunun seçimi önemlidir. Prostetik lenslerinizin temizliğinde kullanacağınız solüsyonun özelllikleri lensi temizleyecek nitelikte olmalıdır. Kontakt lens temizleme solüsyonların içerdiği Ph dengesi ve Protein temizleme ajanları farklıdır. Kullanılacak bakım solüsyonu hidrojel prostetik lenslerde farklı olmalı, silikon hidrojel kontakt lenslerde farklı olmalıdır. Prostetik lensler normal lenslere nazaran daha fazla boya içerdiğinden polimer yapıları, normal lensler gibi yüksek değildir. Prostetik Kontakt lensler boyama işlemi sonrasında ıslanma ve sus tutma kapasitelerinin bir kısmını kaybederler ve diğer lenslere oranla protein birikimine karşı dayanıksızdırlar. Prostetik lenslerin bakımında hidrojen peroksit sistemler, ses dalgası temizliği ve labaratuvar lens bakımı faydalı olabilir.