Gaz Geçirgen Lens Nedir

Kontakt lens miyop, hipermetrop, astigmat, keratokonus, renk körlüğü gibi görme ile ilgili sorunlarda kullanıldığı gibi, travmaya bağlı göz yaralanmaları sonucunda oluşabilen göz kaybı ve iris kaybında prostetik (prosthetic) olarak bazı göz ameliyatları sonrasında gözü koruma amacı ile bandaj olarak kullanılabilen kornea üzerine takılabilen genel olarak biyopolimer malzemelerden üretilen optik merceklerdir. Optik gözlüklerde kullanılan camların küçültülmüş kornea üstüne takılabilen mikro mercekler olarak düşünebiliriz. Tıbbi amaçlarla kırma kusurlarının tedavisinde kullanıldığı gibi estetik olarak göz rengini değiştirmek içinde kullanılmaktadır.

1960 ve 1970 li yıllar arasında Lens PMMA (Polimetil Metakrilat) ışığı % 98 geçiren malzemelerden üretilmiştir. 1970 ten günümüze kadar RGP yada ALP olarak adlandırılıp kırma kusurları tedavisinde kullanılmışlardır. 1990 lı yıllardan itibaren silikon hidrojel malzemelerden üretilmiştir.

Lensler üstün özellikleri nedeni ile keratokonus, yüksek astigmat ve göz kuruluğu tedavisinde kullanılmaktadır. Kontakt lensler gözün ön bölümüne takılan net görmeyi sağlayan gözlük kullanımına alternatif olan tıbbi malzemelerdir. Kontakt lenslerin kullanılmasında temel amaç kırma kusurlarının tedavi edilmesi ve net görmenin sağlanmasıdır.

PMMA Lens Nedir?

Polimetil Metakrilat ana malzemesinden üretilir, gaz iletimi söz konusu değildir. Muhteviyat olarak içinde herhangi bir polimer bağlayıcı yapı olmadığından su ile bağlantısı bulunmamaktadır. Su ile herhangi bir bağlantısı olmadığı için PMMA sert lensler göz yaşını kullanmaz ve eksiltmezler. Bu sebeple kuru göz ve veya göz yaşı yetersizliği gibi durumlarda PMMA lens kullanılır.

Kronik göz yaşı hastalarında kırma kusurlarının giderilmesinde sıfır Oksijen (0 Dk) geçirgenliğine sahip PMMA lens kullanılmaktadır. Bir nevi Kontakt lenslerin atası olan polimetil metakrilat malzemeden üretilen PMMA kontakt lensler astigmat tedavisinde verimli olduğu gibi diğer tüm kontakt lenslere oranla daha az çizilebilen dayanıklı kontakt lenslerdir.

Bir çift sert PMMA kontakt lens 4 yılın üzerinde bir kullanım imkanı sağlamaktadır. Dezavantaj olarak PMMA göz sağlığı için vazgeçilmez unsurlardan kornea nemliliği ve kornea oksijen gereksinimini tam olarak karşılayamaktadır. 1970 yıllarda sıkça kullanılan PMMA sert lensler günümüzde bu nedenle tercih edilmemektedir.

Gaz Geçirgen (RGP) Lens Nedir

1980′ li yıllarda Saf Silikon veya Selüloz asetat butirat (CAB) gibi oksijen geçirgenliğine sahip olan malzemelerden üretilen kontakt lenslerdir. RGP (gaz geçirgen) Lens yüzeyden hava yolu ile direkt olarak korneanın ihtiyacı olan oksijeni korneaya iletebilirler. Bu sebeple Gaz geçirgen olarak adlandırılırlar.

Gaz geçirgen kontakt lensler oksijen iletimi ile birlikte korneaya yeteri kadar oksijeni sağlamaktadır. Isıyı daha ilettiklerinden daha uzun süre kulllanma imkanı sunduğu gibi epitel tabakası ve hücrelerine gereken oksijeni rahatlıklar iletebilirler. RGP lensler oksijeni göz yaşı aracılığı sayesinde lens içinden geçen havadan sağlarlar.
gaz gecirgen lens

Gaz geçirgen lens, Silikon akrilat daha sonra florokarbondan üretilmişlerdir. Hibrid malzemelerin kullanılması ile birlikte, daha konforlu bir kullanıma ulaşılmıştır.

29 Nisan 2015 Nedir

Leave a Reply