Oksijen geçirgenliği yüksek lensler
Oksijen geçirgenliği en fazla olan lensin faydası var mı? Oksijen geçirgenliği yüksek lenslerin avantaj ve dezavantajlarını anlattık. Oksijen geçirgenliği yüksek lensler hafiflik, ıslanılabilirlik, dayanıklılık avantajı sağlayarak kornea sağlığına katkıda bulunur mu?
Yapılan araştırmalarda korneanın ortalama 22 ile 25 Dk arasında oksijen iletimine ihtiyaç duyduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Yumuşak kelimesinin büyüsüne hemen kapılmamak lazım, çünkü sert lenslerde 3 kat daha fazla oksijen geçirgenliği özelliği bulunduğu gibi göz kapağının açılıp kapanmasıyla birlikte lens altında hareket eden göz yaşının %30’unun değişip tazelendiği düşünülürse sert lenslerin ıslanılabilirlik açısından son derece avantajlı olduğu göze çarpmaktadır.
Oksijen geçirgenliği lensin merkez kalınlığına göre değiştiğinden dolayı ambalajların üzerinde yada üretim parametrelerinde sadece Center thickness at -3.00D (mm) (-3.00 dioptrideki merkez kalınlığı)’nı yazdığını gözlemleyebilirsiniz.
Oksijen Geçirgenliği Nedir?
Temelde oksijen geçirgenliği lens hammaddesi muhteviyatındaki oksijen molekül yapılarının hangi derece geçtiğini ifade açısıdan Dk birimi şeklinde adlandırılır.
D: Oksijen
K: Oksijen çözünürlük katsayısı, hız
p: Geçirgenlik (permabilite)
Dxk:P korneanın 1 mm2’sinde civa basıncı cinsinden ne kadar oksijen geçirgenliğini göstermektedir. Fakat lensin her bir hastaya göre lens merkez kalınlığının değişken faktör olması ikinci bir hesaplamayı gerektirdiğinden transmissibilite (oksijen aktarımı) oksijen ve oksijen çözünürlük katsayısının sonucuna bölünmektedir. (Dk/t)
Silikon lenslerin yüksek oksijen geçirme kapasitelerine rağmen eksik ıslanma oranı göz sağlığı için belirli sıkıntılar yaşanmasına neden olmaktadır. Islanma ve nemlenme oranıyla göz yaşının lens çevresinde rahatça yayılması konforun şartlarından biridir. Su içeriği, hidrofilite açısından kötü ünvana sahip silikon lenslerin hissedilir şekilde sert yapıda olması handikaplardan biridir.
Silikon Lenslerin Dezavantajları Nelerdir?
- Protein birikimi, lipit tortul fazla olur, daha fazla kirlenir.
- Oksijen moleküllerinin hızlı geçişinden kaynaklanan yüksek oksijen iletimi maddenin yoğun ortamdam az yoğun ortama geçiş etkisi (kapiler etki) göze vakum yaparak lensin korneaya yapışmasına neden olmaktadır.
- Korneal ödem, damarlanma (vaskülarizasyon)
- Lens pahalıdır.
Gece gündüz takılmasının mümkün olduğu övgülerle tavsiye edilerek mucizevi bir ürün olarak lanse edilmelerine rağmen lensleriyle uyuyan kişilerin uyumayanlara oranla göz kayıplarının 5 kat daha fazla olması tesadüf olabilir mi?
Silikon malzemeden üretilen kontakt lensler neden sağlıksız?
Lens bakımı yapmayan yada yapmaktan imtina eden tembeller, kişisel temizliklerine fazla önem vermeyen halk arasında pasaklı olarak nitelenenler ve göz muayenesi olmaktan kaçanların ortak noktası 30 gün çıkarılmayan lensleri tercih etmeleridir. Kontakt lensin 30 gün çıkarılmamasını acaba kaç göz doktoru önerebilir? Kaç tanesi bu sorumluluğu alabilir? 30 gün 30 gece güvenli kullanım sadece oksijen geçirgenliğinin yüksek olmasıyla nasıl izah edilebilir hiç düşündünüz mü? Silikon lensleri biraz daha yüksek fiyattan satarak daha fazla kar edebilmek için kamu sağlığını tehlikeye atmak doğru mu?
Yüksek oksijen iletimi sağlayan lensler fiziksel ve biyolojik kriterler açısından herkese uyumlu olmayabilir. Oksijen oranı yüksekliğini tek başına yeterli bir kalite kriteri algılamak yanlış olur, çünkü yumuşak şeffaf ve renkli lenslerde oksijen geçirgenliği su miktarı azaltılarak veya merkez kalınlığı inceltilmek suretiyle değişebilmektedir.