Kontakt Lens Zararları

Kontakt lens kullanmak göze zarar vermez fakat doktor gözetimi olmadan bilinçsizce kullanılırsa ciddi göz sağlığı sorunlarına yol açar.

lens göze zararlı mı?

lens göze zararlı mı?

Gözün şeffaf bölümünde damar bulunmadığından kornea şeffaf görünür. İnsan gözünde korneanın yaşamı başka bir deyişle sağlığı nemliliğe ve oksijen alabilmesine seviyesine bağlıdır. Lens göz yaşının üzerinde yarı yüzer bir şekilde bulunduğu için bazı durumlarda göz yaşının serbest dolaşımını, dolayısıyla korneal nemliliğin yanında oksijen iletim seviyesini azaltabilmektedir. Özellikle göze yanlış montajlanmış kişisel uyum olmadan temel eğri, çap kullanıldığında göz sağlığına zarar vermektedir. Doğru geometrik ebatlarda kullanılmayan her tip lens kalitesi ne kadar yüksek olursa olsun korneanın nemsiz ve oksijensiz kalmasına neden olmaktadır.

Kornea yüzeyinde kan damarlarının genişleyerek kızarıklık olması işlerin yolunda gitmediğinin habercisidir. Göz kızarıklığı bazen tehlikeli bir bir durum olup şeffaflık kaybı ile birlikte tedavisi çok güç görme kayıplarına neden olabilir. Bu durum anlaşılır bir tabirle kontakt lensin dar bir ayakabı gibi gözü vurması ve tahrip etmesine benzetilebilir.

Göz yaşı gözün ön yüzeyinin temiz kalmasını sağlarken yapısı gereği sürekli devinim halinde olup mikropları yenebilecek nitelikleriyle göz için bir yaşam kaynağıdır. Ancak yanlış şekilde kullanılan lens sonucunda göz yaşı işlevini yapamaz hale gelerek ciddi tehlikeler söz konusu olabilir. Sıcak bir ortamda açıkta bırakılan gıda maddeleri çok kısa bir zamanda mantar, küf ve zararlı bakterileri ürettiği gibi bazı bakım kurallarına uyulmadığı takdirde gözde mantar enfeksiyonu gibi çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Kontakt lens göze zarar verir mi?

İnsanlar tarafından son derece yaygın kullanılmasına rağmen lens göze inanlımaz zararlar verebilir; kızarıklık, batma, yanma ve göz kapağı şişliği gibi problemler yaşamaya başladığınızda lensin gözünüze zarar verme ihtimalini göz önünde bulundurarak aşağıdaki durumlarda kullanıma ara vererek derhal doktorunuzu ziyaret etmenizde fayda vardır.

  • Ağır göz yaşı kuruluğu olanlar ve ciddi alerjisi
  • Aşırı tozlu ortamlar, rüzgarlı ortamlar ve aşırı kuru iklimde yaşayanlar.
  • Göz kapaklarında arpacık çıkması
  • Göz kapaklarında kist ve kistik oluşumlarda iltihap veya kepeklenme durumları.
  • Kızarıklık, çapaklanma, sulanma, acı, ağrı ve yabancı cisim hissi durumlarında kesinlikle kontakt lens kullanılmamalıdır.
  • Genellikle standart temel eğri 8.60 mm üretilmekte %65 kullanımı uygun olmaktadır. Konuya pazarlama açısından bakıldığında mantıklı gelsede aslında göz sağlığı kriterleri açısından bakıldığında korkutucu durumlar söz konusudur. Korneal değerleriniz geriye kalan %45 aralığında olursa riske girmiş olabilirsiniz.

    Göz sağlığınızı riske atmadan renkli lens kullanabilmeniz için gözlerinizin keratometrik ölçümlerine ihtiyacınız olduğunu aklınızdan çıkarmayınız!

    11 Haziran 2015 Zararları Nelerdir

    Leave a Reply